MELLEMTRIN
LABYRINTER (4.-6. kl.)
Veje og vildveje

FAG: Kristendomskundskab
PERIODE: Februar-maj
OMFANG: 8-10 lektioner
LEVERING: Uge 4
Illustration: Kristian Eskild Jensen, 2025
Skilleveje, blindgyder og den røde tråd. Hvad gør det ved kroppen, tempoet og åndedrættet, når der kun er én vej frem? Og hvad gør det ved hovedet, fantasien og orienteringsevnen, når der hele tiden skal vælges retning?
Labyrinter har spillet en rolle i menneskers liv og tro siden oldtiden. I projektet gøres eleverne fortrolige med labyrinter fra forskellige tider, steder, kulturer og religioner, når de møder labyrintens rum i fortællinger fra oldtiden, den græske mytologi og i kristendommen før og nu.
Igennem labyrintvandring, samtale og refleksion får eleverne en kropslig erfaring og forståelse af labyrinten som et billede på menneskelivets veje og vildveje – og dermed nysgerrighed på de udfordringer livet byder på.
Til projektet hører et besøg i kirken, hvor eleverne undersøger det at finde vej i livets labyrint.
Ti klasser tilbydes et besøg i BIBLIARIUM, Københavns nyåbnede oplevelsescenter om bibelske fortællinger, der er bygget som en stor labyrint. I Bibliarium kan eleverne gå på opdagelse i menneskelivets veje og vildveje i lyset af de bibelske fortællinger.
Tilmeldte lærere modtager:
• Lærervejledning
• Elevhæfter
• Labyrint-kit til brug på skolen
• Adgang til hjemmeside
• Tilbud om besøg i kirken
KIRKER I DIN BY (4.-6. kl.)

FAG: Kristendomskundskab/historie
PERIODE: November-juni
OMFANG: 6-10 lektioner
LEVERING: Uge 45
Illustration: Sofie Kampmark, 2023
I Reerslevs gamle middelalderkirke ridder Herodes’ soldater hastigt over kirkeloftet på jagt efter den nyfødte Jesus. I Islev er kirkedøren en kæmpestor træport og kirken ligner en uindtagelig borg. I Vallensbæk ligger Helligtrekongers kirke, som er rund og har en facade kun af glas. Indeni er den dekoreret med ord af digteren Søren Ulrik Thomsen.
Kirkerne er en del af bybilledet, men hvad er kirkerummenes stemning, funktion og historie? I dette forløb arbejdes der med kirken som rum. Opmærksomheden rettes mod arkitektur og inventar med henblik på, hvad der er fælles for alle kirkerum på tværs af tid og sted, og hvad der er helt særligt for det enkelte rum.
I forbindelse med projektet inviteres eleverne til at sætte sanserne i spil, når de går på opdagelse i et eller flere af kirkerummene på Vestegnen. Eleverne skal opleve arkitekturen og reflektere over rummets stemning.
Til forløbet hører en hjemmeside med kirkernes lokalhistorie og fotos af de genstande og symboler, eleverne møder på kirkebesøget. Derudover vil der være forslag til, hvordan eleverne kan bygge en modelkirke fra forskellige tidsperioder.
Tilmeldte lærere modtager:
• Lærervejledning
• Elevhæfte
• Adgang til hjemmeside
• Tilbud om besøg i kirken
DYREBAR ELLER BARE DYR? (4.-6. kl.)
Etiske perspektiver på menneskers forhold til dyr

FAG: Kristendomskundskab/natur-teknik
PERIODE: September-december
OMFANG: 8-10 lektioner
LEVERING: Uge 36
Er mennesket et dyr? Hvor dyrebart er dyrs liv? Og hvad er vores ansvar i forhold til dyr?
I dette projekt skal eleverne med udgangspunkt i egne oplevelser og livsverden arbejde undersøgende med etiske dilemmaer omkring menneskets forhold til og håndtering af husdyr ud fra naturvidenskabelige, religiøse og filosofiske perspektiver.
Eleverne skal undersøge, hvilke kategorier mennesker deler dyr op i, og hvordan disse hænger sammen med dyreetik. Derudover får de kendskab til, hvordan dyrs tilpasning til forskellige omgivelser kan ske ved naturlig selektion eller forædling. Eleverne får desuden indblik i, hvordan religiøse tekster og deres oversættelser kan præge synet på dyr.
Afslutningsvis drøfter klassen, hvad dyrevelfærd er, og hvilken betydning den eventuelt har for menneskers måde at leve på.
Tilmeldte klasser vil få tilbud om besøg i udstillingen Produktionsdyr: Et galleri for det muliges kunst på De Veterinære samlinger på Københavns Universitet.
Tilmeldte lærere modtager
• Lærervejledning
• Adgang til hjemmeside
• Tilbud om besøg i udstillingen Produktionsdyr:
Et galleri for det muliges kunst
HÅND & ÅND (5.-6. kl.)

FAG: Kristendomskundskab/dansk/håndværk og design
PERIODE: Hele året
OMFANG: 10 lektioner + 6-12 lektioner i håndværk og design
LEVERING: Uge 36
Illustration: Klara Espersen, 2025
Hvad er det fineste? Håndens praktiske eller hjernens teoretiske arbejde? Ingen af dem, hvis man spørger Grundtvig. Begge dele er lige fine og uadskillelige.
I de her år genopdager mange vigtigheden af og glæden ved håndens arbejde. Men den glæde kommer ikke af sig selv. For at blive optaget af et håndværk, skal man lære det at kende og mestre det. I håndværk og design fordyber eleverne sig i et håndværk, når med deres hænder skaber hænder i materialerne træ, metal eller tekstil.
Forbindelsen mellem hånd og ånd var afgørende for teologen Grundtvig. I kristendomskundskab introduceres eleverne for hans tanker om krop, hånd og ånd i en kort film, og de arbejder med den bibelske skabelsesberetnings betydning for Grundtvigs menneskesyn.
I dansk arbejder eleverne med opslagsværket LeksikÅND over ord med HÅND af forfatter Mette Hegnhøj og illustrator Klara Espersen. Opslagsværket er udviklet til projektet. Eleverne skal blandt andet have fokus på, hvad et leksikon er og på forfatterens håndværk. Hvilke virkemidler har forfatteren i sin værktøjskasse? Og hvilke værktøjer bruger eleverne?
Som afslutning på projektet udstiller eleverne deres værker og reflekterer over deres erfaringer med (h)åndens arbejde.
Tilmeldte lærere modtager
• Lærervejledning
• Klassesæt af LeksikÅND over ord med HÅND
• Adgang til hjemmeside
• Tilbud om materialekit til træ, tekstil
eller metal
• Tilbud om lærerkursus på Vartov. Læs mere her
Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen | Hvidovre Kirkeplads 3 | 2650 Hvidovre | kontakt@fs-vestegnen.dk