MELLEMTRIN

HR. NISSEN FLYTTER MED (4. kl.)
- med lågekalender

FAG: Kristendomskundskab/UUV
PERIODE: December
OMFANG: 15-45 min. hver skoledag
LEVERING: Uge 43

Illustration: Zarah Juul, 2022

Hvem er Niels Gårdbo? Hvor er al julepynten blevet af? Og hvad betyder det egentlig, at nissen flytter med?

Viggo og Wilma bor på skift hos far og mor, og deres hund Hr. Nissen flytter med. Sådan er det også i december måned. Men i år er noget anderledes. Da de skal finde julepynten frem iladen hos far, er kasserne væk. Hr. Nissen finder dog et enkelt stykke julepynt: En engel, der hører til hjemme hos mor. 

Far og Wilma mener, at det er nissen, der er på spil, men Viggo er ikke overbevist. Han er vokset fra det der med nisser, synes han selv. Og så alligevel ikke helt, for hvad var det Hr. Nissen fik færten af ude i laden? Og så Wilma virkelig noget rødt, bevæge sig i den mørke krog?

Hver skoledag i december åbnes en låge i kalenderen og der læses et kapitel i historien. Bagefter kan eleverne fordybe sig yderligere i dagens emne på en hjemmeside. Hjemmesiden er henvendt til henholdsvis 0.-2. og 3.-4. klasse.

I projektet får eleverne kendskab til julens mange genstande, mysterier og traditioner samt indsigt i, at julen, som den kendes i Danmark, både har afsæt i folketroen og i kristendommen.

Projektet indeholder:
• Oplæsningsbogen Hr. Nissen flytter med
 Lågekalender
• Hjemmeside med forslag til aktiviteter

HVÆLVINGENS HEMMELIGHEDER (4.-6 kl.)
- den røde tråd i Bibelen fortalt gennem kalkmalerier

FAG: Kristendomskundskab
PERIODE: Januar-april
OMFANG: 15-15 lektioner
LEVERING: Uge 2

Hjælp dine elever med at afsløre kalkmaleriernes hemmeligheder og giv dem samtidig et overblik over sammenhængen mellem centrale fortællinger i Bibelen.

Eleverne lukkes ind i Bibelens univers ved hjælp af en kort nyproduceret film, hvor kalkmalerierne gennem animation bliver gjort levende. Filmen bliver vist i en oppustelig kuppel i en kirke nær jer. I kuplen får eleverne oplevelsen af at ligge under de hemmelighedsfulde hvælvinger. Efter den helt særlige filmoplevelse vil der være aktiviteter knyttet til filmens indhold.

Tilbage i klassen udfoldes filmens fortællinger og pointer. Eleverne introduceres overordnet til kalkmalerier og middelalderen. Derudover er der forslag til fem valgfrie fordybelsesområder. I hvert fordybelsesområde arbejder eleverne med Bibelens kronologi, udvalgte bibelske fortællinger og koder, der kan ”åbne” kalkmaleriernes hemmeligheder.

Som afslutning på projektet skal eleverne selv arbejde kreativt med billedfortælling.

Projektet indeholder
 Undervisningsvejeldning
 Hjemmeside
 Tilbud om besøg i "kalkmaleri-kuppel"
 Tilbud om kirkebesøg

DJÆVELENS LÆRLING (5.-6 kl.)
- om godt og ondt

FAG: Kristendomskundskab/dansk
PERIODE: Fra oktober
OMFANG: 10-12 lektioner + evt. læsning af hele romanen
LEVERING: Uge 36

Illustration: Els Cools, 2021

Er et menneske kun godt? Eller kun ondt? Og er verden gået rent af lave, når djævelens eneste håb er en engel?

I Kenneth Bøgh Andersens roman Djævelens lærling bliver den hjertensgode dreng Filip Engell ved en fejl udset til at være djævelens efterfølger, hvorfor han ender i Helvede. Undervejs i romanen udfordres både Filips og djævelens syn på godt og ondt.

På lignende vis udfordres elevernes syn på godt og ondt, når de gennem forskellige bibelske tekster, filosofiske øvelser og dilemmaspillet Prøverummet - alle har en skyggeside bliver nødt til at tage stilling til eller graduere forskellige former for ondskab. For hvordan kan man vide, at noget er godt, hvis modsætningen ondt ikke findes? Kan et godt menneske blive ved at være godt, selvom det gør noget ondt? Og er et ondt menneske stadig ondt, selvom det gør noget godt?

Eleverne introduceres til romanen gennem forestillingen Djævelens lærling, som er udviklet af Peter Holst og Det Lille Turneteater. Forestillingen vises på Teater Vestvolden.

I tilknytning til projektet tilbydes et lærerkursus med Kenneth Bøgh Andersen. 

Projektet indeholder
• Undervisningsvejledning
• Kartonmapper til opbevaring af tekstuddrag
• Dilemmaspil
• Hjemmeside
• Tilbud om teaterforestillingen Djævelens lærling med Det Lille Turneteater i uge 44 + 45

MELLEM SØSKENDE (6. kl.)

FAG: Kristendomskundskab/dansk
PERIODE: Hele året
OMFANG: 10-12 lektioner
LEVERING: Uge 36

Illustration: Fra Supertanker, Otto Dickmeiss, 2005

Hvilke forventninger findes blandt søskende og i familierelationer, og hvordan påvirker disse forventninger den enkeltes valg og handlinger? Er far og mor altid mest fornuftige, eller skal man nogle gange i stedet for lytte til sin bror eller søster.

Dette skal eleverne diskutere og reflektere over ved kropsligt at indleve sig i og analysere tre meget forskellige fortællinger om søskende: Kim Fupz Aakesons novelle Brødre, Hanne Kvists fantastiske fortælling Supertanker og Ida Jessens genfortælling af den bibelske fortælling Jakob og Esau.

Projektet er udviklet i samarbejde med Københavns Professionshøjskole og har fokus på brug af bevægelse i de humanistiske fag. Derfor anvendes i tekstanalysen en bred vifte af bevægelsesformer, fx faldøvelser og balancekamp til at åbne en tekst.

Projektet indeholder
• Undervisningsvejledning
• Hjemmeside med indlæste tekster


Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen | Hvidovre Kirkeplads 3 | 2650 Hvidovre | kontakt@fs-vestegnen.dk