INDSKOLING

JULEDETEKTOREN (0.-4. kl.)
Fra jól til jul

FAG: Kristendomskundskab/morgenbånd
PERIODE: December
OMFANG: 15-45 min. hver skoledag
LEVERING: Uge 45

Illustration: Zarah Juul, 2025

Bip, bip, bip, biiiiip! 

Med en metaldetektor, den rouladeglade nabo Finn samt en stor portion nysgerrighed går tvillingerne Marie og Simon på jagt efter julens rødder. For hvordan er det, at vikingernes jól og den kristne jul hænger sammen? Kan det virkelig passe, at Odin var den første julemand? Hvorfor er dét, man spiser og gør sammen i den mørke vintertid, så vigtigt? Og er det overhovedet muligt at finde svarene i jorden? 

Marie og Simon er flyttet til en lille landsby, hvor deres mor skal være præst. Her møder de den pensionerede arkæolog, Finn. Han er overbevist om, at der findes en skjult vikingeskat i området. Han skal bare lige finde den. Sammen går tvillingerne og Finn på jagt efter skatten og opdager undervejs, hvordan mange juletraditioner stammer fra vikingetidens jólfejringer. 

Hver skoledag i december åbnes en låge i kalenderen, og der læses et kapitel i historien. Efterfølgende kan klassen sammen gå på opdagelse i dagens emne på projektets hjemmeside. 
 

Tilmeldte lærere modtager
Oplæsningsbogen Juledetektoren
• Lågekalender
• Adgang til hjemmeside
• Tilbud om lærerkursus. Læs mere her

SALLYS FAR BANDER (1.-3. kl.)
(…ad helvede til)

FAG: Kristendomskundskab/dansk
PERIODE: Hele året
OMFANG: 6 lektioner
LEVERING: Uge 36

Illustration: Thorbjørn Christoffersen, 2017

Hvorfor er bandeord på én gang forbudte og fascinerende? Hvorfor er de overhovedet opfundet, når de ikke må bruges? Og hvem bestemmer egentlig det? 

Projektet ønsker at gå i dialog med eleverne om sprogets magt, og hvad hårde ord kan betyde for trivsel og konfliktniveau i klassen. 

Projektet indledes med oplæsning af den kendte børnebog Sallys far bander (… ad helvede til) af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen. Derefter skal eleverne arbejde med, hvad bandeord er, hvad de betyder og forskellen på bandeord og skældsord. 

Eleverne introduceres til etikken i den gyldne regel, der siger, at man skal være overfor andre, som man selv ønsker at blive behandlet. Med det i baghovedet undersøger eleverne, hvordan konfliktniveauet optrappes i fortællingen om Josef og hans brødre, og finder på kreative og alternative slutninger på fortællingen.

 

Tilmeldte lærere modtager
• Lærervejledning
• Bogen Sallys far bander (… ad helvede til)
• Ark med samtalebilleder og handlingsbro til eleverne
• Tilbud om lærerkursus. Læs mere her
 

REGNBUEMYTER OG RAKETBILER (1.-4. kl.)

FAG: Kristendomskundskab
PERIODE: Februar-juni
OMFANG: 6-8 lektioner 
LEVERING: Uge 4

Illustration: Mette Marcussen, 2025

En bro mellem verdener, en kolossal himmelslange eller et tegn fra Gud? 

Mennesker har til alle tider været fascineret af regnbuen, der træder frem på himlen efter et uvejr. Denne fascination har affødt myter, hvor regnbuen fik en plads og funktion i verden, uanset om man troede på Jahve, de nordiske guder eller naturens kraft. 

I projektet Regnbuemyter og raketbiler møder eleverne Sigge og Tot, som bygger en raketbil i baghaven. Med et trylleslag bliver raketbilen en transportnøgle, der sender børnene ud i tre mytologiske verdener på tværs af tid og geografi. På turen møder de:   

  • Noa på arken, som fortæller om den store syndflod, og Gud, der sætter regnbuen på himlen.
  • Vogterguden Heimdal, som holder skarpt øje med himmelbroen Bifrost.
  • Regnbueslangen, der lærer de indfødte australiere ritualer og samtidig former det australske landskab med sin enorme krop. 

Eleverne skal arbejde med myter som en fortælleform, der skildrer tilværelsesspørgsmål på tværs af tid og sted.


Tilmeldte lærere modtager:
• Lærervejledning
• Tilbud om besøg i kirken
 

HVAD LAVER PRÆSTEN? (2.-3. kl.)
 

FAG: Kristendomskundskab/Uddannelse og job
PERIODE: Hele året
OMFANG:  6-8 lektioner
LEVERING: Uge 36

Illustration: Birgitte Ahlmann, 2017

Bor præsten i kirken? Hvorfor har præsten kjole på? Og hvad laver præsten, når hun eller han ikke har kjole på?

Projektet sætter fokus på præstens alsidige job, der rummer livets yderpunkter fra vugge til grav. Præstens arbejde præsenteres via kirkens indretning og giver derigennem eleverne en introduktion til kristendommens form og indhold.

Undervisningsmaterialet er bygget op omkring et besøg i den lokale kirke, hvor eleverne skal se, hvordan kirken er indrettet, og høre hvilke arbejdsopgaver, der knytter sig til døbefont, alter og prædikestol. Eleverne vil høre om den protestantiske kirkes to sakramenter: dåb og nadver – og få en forklaring på, hvorfor præsten hælder vand på dåbsbarnet, og hvorfor kristne spiser oblater og drikker druesaft eller vin, når de går til nadver. 

Som afslutning på besøget i kirken får alle elever et hæfte, så de i klassen kan lave en lille fagbog om præstens arbejde og kirkens indretning.

Tilmeldte lærere modtager
• Lærervejledning
• Elevhæfter
• Tilbud om besøg i kirken
 


Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen | Hvidovre Kirkeplads 3 | 2650 Hvidovre | kontakt@fs-vestegnen.dk