LÆRERKURSER
FRA JÓL TIL JUL

Dato: Tirsdag 4. november kl. 14:00 -17:00
Sted: Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Tilmeldingsfrist: 1. oktober
Hvordan hænger vikingernes jól og den kristne jul sammen? Kan det passe, at Odin var den første julemand? Og er det muligt at finde svarene i den danske muld.
Det vil museumsinspektør på Frederikssund Museum, Line Jandoria Jørgensen forsøge at svare på. Hun vil fortælle om de traditioner og ritualer, der knytter sig til den førkristne jól og forklare, hvordan man stadig kan se sporene i
den måde, der holdes jul i dag.
Den erfarne detektorfører Tommy ’Tingfinder’ Holmgaard Olesen vil fortælle om livet med en metaldetektor og sine fund af danefæ.
Kurset afsluttes med et besøg i udstillingen, hvor et af Tommys mest berømte fund kan ses, en lille sølvfigur, som har fået navnet Odin fra Lejre.
Kurset udbydes i forbindelse med projektet Juledetektoren.
BANDER SALLYS FAR?

Dato: Tirsdag 2. september kl. 14:00-16:00
Sted: Brøndby Strand Kirke, Brøndby Strand Centrum 90, 2660 Brøndby Strand
Tilmeldingsfrist: 15. august
Foto: Simon Knudsen, 2019
Thomas Brunstrøm er uddannet journalist og sammen med vennen, illustratoren Thorbjørn Christoffersen, er han ophavsmand til universet Sallys far. Han har også skrevet børnebogen Hvad fanden er et bandeord?, der handler om alle de slemmeste, grimmeste og værste bandeord, man kan finde. Også ord, der er så forbudte, at du måske aldrig har hørt dem før!
På kurset vil Thomas Brunstrøm fortælle om bandeord og sit arbejde med bogen Sallys far bander (… ad helvede til).
Undervisningsforløbet til projektet Sallys far bander vil også blive gennemgået og udvalgte elevøvelser præsenteret.
GRUNDTVIGS (H)ÅNDARBEJDE

Dato: Tirsdag 23. september kl. 14:00-16:30
Sted: Vartov, Grundtvigsk Forum, Farvergade 27, 1463 København
Tilmeldingsfrist: 15. september
For Grundtvig var der en klar sammenhæng mellem håndens arbejde og åndens udvikling. For at begribe verden skulle man først gribe den, sagde han. Denne sammenhæng tydeliggøres på dette kursus, hvor der bliver mulighed for både at blive klogere på Grundtvig og lave håndarbejde.
Kris fra Følsomt Broderi vil guide i kunsten at brodere. Kris udtrykker tanker og poesi via broderi, og mens vi arbejder, vil han læse højt af LeksikÅnd over ord med hånd, der er udviklet til undervisningsprojektet Hånd & Ånd.
Leder af Grundtvigakademiet Ingrid Ank fortæller dernæst om Grundtvig og hans tanker om sammenhængen mellem at gribe og begribe. Undervejs kan de, der har lyst, arbejde videre på deres broderi.
SKAM I LIVET

Dato: Torsdag 5. februar kl. 14:30-16:30
Sted: Buddinge kirke, Buddingevej 293, 2860 Søborg
Tilmeldingsfrist: 1. januar
Foto: Jens Peter Engdal
Skammen er vendt tilbage. De unge 68’ere kastede den bort og forbød den. Vi er fri af skam, sagde de. Men i dag rammer skammen ungdommen som en boomerang lige i ansigtet. De skammer sig, selvom de ikke må.
Under klimaskam, skærmskam og kropsskam ligger den eksistentielle angst, som alle kan blive ramt af: Angsten for at det en dag kan blive afsløret, at du grundlæggende ikke er værd at elske. Det er en skam, vi deler på tværs af generationer som et livsvilkår. Og måske er den nødvendig.
På kurset vil højskolelærer og ph.d i teologi Christian Hjortkjær forklare, hvorfor det er godt at have skam i livet, men fatalt at have for meget. Undervejs i foredraget der blive introduceret undervisningsøvelser om skam, der er udviklet til projektet skamSTØTTE.
Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen | Hvidovre Kirkeplads 3 | 2650 Hvidovre | kontakt@fs-vestegnen.dk